Tuesday, November 11, 2014

AMFI ║ Stijlboek: procesboek.

PBFT_AMFI_Stijlboek_11 PBFT_AMFI_Stijlboek_10 PBFT_AMFI_Stijlboek_8 PBFT_AMFI_Stijlboek_9 PBFT_AMFI_Stijlboek_7

Zoals gezegd zal ik jullie dus meenemen op mijn AMFI avontuur, laten we beginnen bij, naja, het begin!

In het eerste half jaar van het eerste jaar krijg je van alle drie de richtingen (Design, Management en Branding) een beetje; deze richtingen zijn verdeeld over drie producten: het Stijlboek, het Prototype en het Inspiratieboek. Mijn eerste project was het Stijlboek.
De opdracht luidt als volgt:

Onderzoek een bepaalde stijl, ontwikkel een eigen interpretatie en maak een Stijlboek voor een fictieve opdrachtgever. 

De stijl krijg je toegewezen (door middel van grabbelen), ik had het Surrealisme.
Note to self: Lees altijd de handleiding door. Voor m'n gevoel heb ik de bovenstaande omschrijving nooit zo simpel gezien, maar oké, dat terzijde.

De producten bij AMFI bevatten bijna altijd een procesboek, dit is het boek waarin je laat zien hoe je tot alle keuzes voor je definitieve product bent gekomen; al je onderzoek staat erin en ontwikkelingen en beslissingen worden gemotiveerd en geanalyseerd. Dit is dus niet het eindproduct, maar het telt vaak wel zwaar mee.

Dus, euhm, wat houdt dat procesboek dan precies in? Als in, wat doe ik erin?
Alles. Heel simpel gezegd doe je ieder gedachtespinseltje, iedere stap die je zet, iedere ontwikkeling, die leg je vast in het procesboek. Door middel van tabbladen kun je een boek overzichtelijk maken, maar je moet natuurlijk doen wat voor jou het beste werkt. Wij moesten bij het Stijlboek met een A3 boek werken, maar hoe verder je op het AMFI komt, hoe meer vrijheid je hierin krijgt! Ik was mijn boek begonnen met waar ik zelf mee begon, namelijk: Wat is het Surrealisme? De achtergrondinformatie had ik hierover opgezocht, en verwerkt in mijn boek. Mindmaps (met beeld!) zorgden ervoor dat ik precies wist wat ik wilde gaan onderzoeken en hoe ik dit wilde ordenen in mijn boek. Hierna ben ik alle informatie gaan onderzoeken, waarom het relevant was voor mijn onderwerp. Zodra je zoveel met je onderwerp bezig bent, ga je verbanden zien. Vormen, kleuren en materialen die belangrijk waren voor jouw onderwerp komen vaak op de meest onverwachte manieren terug, maar zijn enorm handig om te gebruiken, omdat deze schijnbaar kenmerkend zijn. Deze kun je weer weerleggen en linken aan hedendaagse modebeelden zoals je bij de Victoria's Sectret bladzijde ziet. De vleugels bij het beeld van Magritte deden mij denken aan Victoria's Secret en dit heb ik ook gelijk laten zien. Uiteindelijk heb ik dit niet bij mijn Stijlboek gebruikt, maar het feit dat je dit analyseert, laat zien dat je bezig bent met het proces tot je eindproduct. En dat is wat ze willen ;)

Omdat ik bij mijn Stijlboek een scooterongeluk kreeg in de eerste week, had ik helaas een achterstand (lees: niets kunnen doen aan school, oftewel, lekker begin...) opgelopen, waardoor ik in de periode van de herkansing (2 weken) het hele project moest doen. Een helse twee weken, waarin ik ADE miste, gingen voorbij en tot de seconde voor de deadline was ik met m'n project bezig, maar gelukkig had ik 'm gehaald: een 7 was binnen! Toch nog wel een goed begin op het AMFI te noemen!

Follow me on:

9 comments:

huntergraphy said...

Your blog is amazing, love this !x

Natasja said...

Leuk artikel, Ik moet zelf ook voor school een trendbook bijhouden en het is leuk om te zien hoe anderen het doen!

Charlotte said...

Wauw!! een studie aan de AMFI lijkt me zo gaaf. Dit soort dingen doe ik nu ook al gewoon voor de lol, dus ik zou het geen probleem vinden om het voor school te doen hahaa:) je hebt de stijl heel goed weergeven, echt leuk gedaan

Jolet said...

Wat ziet het er gaaf uit! Ik wou dat ik zo creatief was!

Iris Klaver said...

Heel mooi gedaan!

Ümmü Gülsüm Aslan said...

Is het moeilijk om op het AMFI aangenomen te worden? Ook als je bijvoorbeeld helemaal geen bijpassende achtergrond hier voor hebt. Alleen vmbo?!

Invisiblecreations said...

Ik vind dit zo leuk om te lezen! Ik heb vorig jaar voor mijn F&D intake een procesboek moeten maken en het leek echt gigantisch veel op het jouwe! Ben uiteindelijk niet voor het AMFI gegaan maar voor een andere fashionopleiding (maar dat geheel ter zijde), ik vind het leuk om zo toch wat dingen van inside AMFI te kunnen volgen. Liefs

Marleen said...

Supergaaf, het ziet er echt mooi uit!
Ik was zelf ook met zoiets begonnen, maar ik vergeet het gewoon.. Zo jammer want ik denk dat het heel leuk is om later terug te zien! xx

Doe je trouwens mee aan mijn winactie? Dat zou leuk zijn!

Invisiblecreations said...

Bedankt voor je reactie. Ik was wel aangenomen op het AMFI, maar ik wist niet van mezelf of design wel iets was wat ik mijn hele leven zou doen. De studie die ik nu doe is veel breder en meer gericht op de productie enzo. Heb het er gelukkig wel naar mijn zin. Van die regeling heb ik inderdaad wel eens gehoord, maar de intakes enzo gaan nu anders dus ik weet niet of het nu nog zo werkt. Liefs